Büyüme Hormonu Kullanımı

Steroidlerin Insan Sagligina verdigi zararlar.

Moderatör: murat tahan

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Büyüme Hormonu Kullanımı

Mesajgönderen Kemal Siren » Haziran 10th 2012, 10:58

AAS konu başlığında GH hakkında bir soru geldi. O başlığı çok dağıtmamak için GH konusunu ayrıca burada tartışmak bence daha iyi olabilir. Hiç bilmediğim bir konu olduğu için biraz okudum ve William LLewellyn'in Anabolics 09 kitabındaki GH başlığının bir kısmını çevirdim. Önümüzdeki birkaç gün içinde geri kalan kısmını da çevireceğim. Lütfen sizler de bildiklerinizi, fikirlerinizi paylaşın ve aklınıza takılanları sorun.

Doğal GH salınımıyla ilgili bilgiler için; GH Salınımı

[align=center]GH (Somatropin)[/align]

Genotropin Pfizer’in ürettiği sentetik GH markası. Sentetik GH’nin doktorcası somatropin oluyormuş. İnsan bedeninde hipofiz bezinde üretiliyor. Büyüme tetikleyici etkisini 3 alanda gösteriyor; (1)kaslar, (2)kemikler ve (3)İç organlar. Aynı zamanda bağ dokuların da gelişmei ve tamirinde etkili. Bir de üstüne protein, karbonhidrat, yağ ve mineral metabolizmasını destekliyor. Yağ yakımını (yağların enerji olarak kullanımı) arttırıyor.

Tıp’ta büyüme problemi olan çocuklara ve bazen de ileri yaşlarda azalan GH’yi normal düzeye çıkarmak için kullanılıyor.

Deri altı (subcutaneous) veya kas içi (intramuscular) enjekte edilebilir. Deri altına enjekte edilince biraz daha yüksek miktarda kana karışabiliyor (deri altı %75, kas içi %63) ama bu büyük bir fark değil. Deri altı kullanımda hormonun yarı ömrü 3.8 saatken, kas içi kullanımda 4.9 saat. Bazal hormon düzeyine 12-18 saat arasında ulaşılır (deri altı-kas içi). IGF-1 değerleri ise somatropin kullanımından 24 saat sonra bile yüksek kaldığı için enjeksiyonun etkisi dolaşımdaki GH miktarı düşse bile devam eder. İki türlü de kullanılabilir ama deri altı enjeksiyonu daha popülerdir.

GH kaslar üstündeki anabolik etkisini hem kas liflerinin hacmini hem de sayısını arttırarak ortaya çıkarıyor. Hacim arttırmaya hipertofi, sayı arttırmaya (bölünme) hiperplazi deniyor. GH göz ve beyin hariç bütün iç organları da büyütebilir.

GH kullanımı diyabet benzeri belirtiler ortaya çıkarır. Kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Uzun süreli yuksek doz GH kullanımı sonucu birey 2ci tip diyabet olabilir. GH yağların enerji olarak kullanılmasını tetikleyerek yağ kaybını kolaylaştırır. Aynı zamanda kolesterolü de düşürebilir. GH kullanımı potasyum, fosfor ve sodyum seviyesini düşürebilir. Tiroid hormonu (T3)’ün de azalmasına sebep olabilir. T3‘teki azalma GH kullanımının istenen etkilerini azaltabilir-engelleyebilir.

GH’nin doğrudan ve dolaylı etkileri vardır. Doğrudan etki olarak GH kaslardaki ve yağ dokularındaki reseptörlere bağlanarak anabolik ve yağ yakıcı (lipoliz) etkileri hayata geçirir. GH’nin bir diğer doğrudan etkisi de karaciğerde glukoz sentezini (glukoneogenez) arttırması ve insülin hassasiyetini azaltmasıdır. Bu yüzden kan şekeri normal üstü yükselir.
GH’nin dolaylı etkileri IGF-1 yolu ile oluşur. IGF-1 karaciğerde ve hemen hemen her dokuda GH’nin tetiklemesiyle üretilir. IGF-1 de kas ve kemiklerde anabolik etki göstererek GH’nin işlevine yardımcı olur. Ama IGF-1’in GH’ye zıt (antagonist) etkileri de vardır; Yağların depolanmasını (lipogenez), glukozun enerji olarak kullanımını arttırır ve karaciğerde glukoz sentezini azaltır. GH ve IGF-1’in benzer ve zıt etkileri bireyin GH küründen aldığı sonuçları etkiler.

Somatropin kullanımından beklenilen verim çok tartışılmaktadır. İleri derecede doku kaybı yaşayan AIDS hastalarında ciddi anabolik ve anti-katabolik etkileri gözlemlenmiştir ama sağlıklı bireylerde ve sporcularda bu etki kanıtlanmamıştır. 1980‘lerde GH hakkında abartılı iddialar ileri sürülüyordu; bu inanışın sebebi somatropin kullanımının o devirde çok pahalı olması ve adının ‘‘büyüme’’ hormonu olmasıydı. Kullanılabilecek en anabolik desteğin GH olduğu söyleniyordu. Günümüzde somatropine kolayca erişilebiliyor ve fiyatı da aşırı fazla değil. Şu anda genel kabul gören fikir GH kullanımının en belirgin etkisinin yağ kaybı olduğudur. Kas gelişimi, güç artışı ve atletik performansı da arttırabilir ama bu konuda AAS’ler GH’den çok daha etkilidir. Tabii ki halihazırda AAS kullanan ileri derecedeki sporcular için GH’nin küçük de olsa bu ilave getirisi faydalı olabilir.

Devam edecek...

Lunasis
Üye
Üye
Mesajlar: 142
Kayıt: Kasım 30th 2011, 17:48
Konum: munih

Mesajgönderen Lunasis » Haziran 10th 2012, 11:11

ilgin icin tesekkür ederim abi.senin yazindan da cikarilabilcegi gibi steroidler kadar korkutucu degil ama akil da kalan tek soru ortan büyütmesi.acaba uzun süreli kullanimda mi yoksa yüksek dozlarda mi oluyor.devamini bekliyoruz

Kullanıcı avatarı
Kasmania
forumdostu
forumdostu
Mesajlar: 236
Kayıt: Ocak 13th 2011, 23:52
Konum: istanbul

Mesajgönderen Kasmania » Haziran 10th 2012, 13:55

Buyume hormonu kullananlar trenbolon gibi agir steorid alanlardan bile daha cok gelisiyor gözlemledigim kadariyla.

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Haziran 10th 2012, 21:50

Ben kullanmadım ve kullanan kimseyi de tanımıyorum ama okuduğum kadarıyla AAS'ler kadar gelişme sağlamıyor olması lazım. Benim gözlemlerime göre bir çok insan ne kullandığını dürüstce söylemiyor. AAS kullanıyor ama ''abi sadece GH kullanıyom'' diyor. Kimbilir?

Lunasis
Üye
Üye
Mesajlar: 142
Kayıt: Kasım 30th 2011, 17:48
Konum: munih

Mesajgönderen Lunasis » Haziran 10th 2012, 23:42

gizlediklerinde baska görünceklerini düsünüyolardir :d ben kendim böyle oldum sadece proteinle misal

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Haziran 18th 2012, 17:08

Yazının son kısmı:



[align=center]GH Kullanımının Tarihi[/align]

İlk başlarda tıpta kullanılan GH kadavraların hipofiz bezlerinden elde ediliyordu. Her bir kadavradan ortalama 1mg (1 günlük doz) alınabiliyordu. İlk başarılı GH kullanımı 1958’de yayınlandı -718-. Hemen sonrasında kadavradan elde edilen GH satılmaya başlandı ve Amerikada 1985’e kadar bunu almak mümkündü. Bu tarihte kadavra menşeili GH’nin Creutzfeld-Jajob (CJD) hastalığına sebep olabileceği anlaşıldı ve satışı yasaklandı. CJD sonraları ortaya çıkan deli dana hastalığıyla aynı tür ve tedavisi olmayan bir sinir sistemi hastalığı. Genelde kan veya organ nakliyle de bulaşabiliyor. Bu hastalığı barındıran kadavralardan alınan GH ile de geçebiliyor. 2004’te yapılan bir tahmine göre Amerikada kadavra GH’si kullanımı sebebiyle en az 26 kişi CJD hastalığına yakalandı (719). 6,000 civarı kişinin kadavra GH’si kullandığını bildiğimize göre, CJD riski %1‘den az görünüyor.

1985’te FDA ilk sentetik GH ilacını onayladı. Sentetik üretilen GH’de CJD riski tabii ki hiç yok. İlacın ismi somatrem’di (Protropin)(720). Somatrem doğal GH’den biraz farklı yapıdaki bir protein ama aynı biyolojik etkileri gösteriyor. 1987’de bir İsveç firması (Kabi Vitrum) doğal GH ile tamamen aynı yapıdaki sentetik GH (somatropin) üretmeyi başardı (721). Aynı tarihte somatrem’in yapısındaki farklılığın bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyona sebep olduğu açıklandı (722). Somatropin daha iyi sonuçlar verdiği için hemen popüler oldu ve hala da en çok kullanılan GH ilacı bu.

Somatropin genelde çok doz içeren şişelerde beyaz liyofilize (dondurularak kurutulmuş) toz halinde satılır. Steril veya bakteriostatik suyla sulandırılarak kullanıma hazır hale getirilir. Şişelerde 1mg’dan 24mg’a kadar dozlar olabilir. Aynı zamanda önceden karıştırılmiş çözünüm halinde de satılır (Nutropin AQ) :)


[align=center]Yapısal Özellikleri[/align]

Somatropin insan GH proteinidir ve genetik mühendislik metodlarıyla üretilir. 191 aminoasit içerir. Molekül ağırlığı 22,125 daltondur.


[align=center]Saklanması[/align]

Dondurulmamalıdır. Paketin üstündeki talimatlar izlenmelidir. Sulandırmadan önce ve sonra 2-8 derece arasındaki buzdolabında tutulması gerekir.


[align=center]Yan Etkiler; Genel[/align]

En çok görülen yan etki eklem ağrısı, başağrisi, grip benzeri etkiler, dış kısımlarda su tutulması (periferik ödem) ve sırt ağrısıdır. Daha az görülen yan etkileri; burun içinde inflamasyon, başdönmesi, nefes yolları iltihabı, bronşit, deride hissizlik veya karıncalanma, dokunma hissinin azalması, genel ödem, mide bulantısı, kemik ağrısı, karpal tünel sendromu (el bileklerinde), göğüs ağrısı, depresyon, jinekomasti, hipotiroit ve uykusuzluk.

GH’nin uzun süre ve/veya yüksek miktarda kullanılması 2ci tip diyabete sebep olabilir. Bu şekilde kullanım akromegali’ye sebep olur. Akromegali kemiklerin belirgin şekilde kalınlaşmasıdır. Özellikle ayaklar alın kemiği, eller, çene ve dirseklerde görülür. Uzun süre/yüksek doz kullananlarda iç organlar da büyüyebilir.

Büyümeyi tetikleyici etkisi nedeniyle, kanser hastası olanlar ya da eskiden kanser atlatmış olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.


[align=center]Yan Etkiler; Glukoz Toleransının Azalması.[/align]

Somatropin insülin hassasiyetini azaltarak kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu daha önce diyabet veya glukoz tolerans problemi olmayanlarda da görülür.


[align=center]Yan Etkiler; Enjeksiyon[/align]

Deri altına enjekte edilen somatropin kızarıklık, kaşıntı veya şişmeye sebep olabilir. Enjekte edilen bölgede yağ dokusunda azalmaya sebep olabilir. Bu etki hep aynı bölge kullanılıyorsa daha da belirginleşir.


[align=center]Kullanımı[/align]

Somatropin deri altı veya kas içine enjekte edilebilir. 1mg somatropin aşağı yukarı 3 IU’dur. Yetişkinlerde GH düşüklüğünü gidermek için günde 0.005mg/kg ile 0.01mg/kg arası bir doz kullanılır. Bu 80-100kg arası biri için 1IU-3IU arası bir doz demektir. Hastaya uzun dönemde verilecek GH miktarı zaman içinde IGF-1 seviyesi kontrol edilerek ve yan etkiler gözlenerek kararlaştırılır.

Kas gelişimi veya performans artışı için kullanıldığında Somatropin günde 1IU-6IU arasındaki dozlarda alınır ama en sık kullanılan doz aralığı 2-4IU’dur. Günümüzde sporcular GH’yi AAS’lar gibi dönüşümlü olarak kullanılıyor. Kür süresi 6 haftadan 24 haftaya kadar olabiliyor. GH’nin anabolik etkisi çok fazla olmadığı için genelde yağ yakıcı etkisi için kullanılıyor. Anabolik etki yüksek dozlarda ve uzun süren kürlerde daha belirgin olabiliyor ama tabii yan etki riski de çok artıyor.

Somatropinin etkisini arttırmak için beraberinde bazı diğer ilaçlar da alınabiliyor. Tiroid ilaçları (daha çok T3) en çok kullanılanı. Hem GH’nin T3‘ü azaltıcı etkisinin önünü almak, hem de GH ile beraber kullanarak yağ yakımını arttırmak için. GH kürlerinde insülin de sıklıkla kullanılıyor. Böylece GH’nin kan şekerini yükseltici etkisi önlenmek isteniyor. Ayrıca insülin reseptörleri IGF-1’e daha hassas hale getiriyor ve IGF’ye bağlanan protein-1 miktarını azaltıyor. Bu protein azaldıkça daha çok IGF-1 iş görebiliyor (723). GH’nin de IGF’ye bağlanan proteini azaltıcı etkisi var (724).

Bazen GH ile beraber kullanılan insülin ve tiroid hormonlarının kullanımına özellikle ÇOK dikkat edilmeli. Bu iki hormonun çok ciddi, hatta ölümcül olabilecek etkileri var.

AAS’ler GH ile beraber kullanılıyorlar. AAS’lerin de IGF’ye bağlanan proteinleri önleyerek IGF-1 etkisini arttırıcı etkileri var (725).


[align=center]Somatropin Satın Almak[/align]

Somatropin bir çok ilaç firması tarafından üretiliyor ve hemen hemen her ülkede satılıyor. En çok görülen markalar; Serostim (Serono), Saizen (Serono), Humatrope (Eli Lilly), Norditropin (Novo Nodisk), Omnitrope (Sandoz) ve Genotropin (Pharmacia).

Somatropin ilaçları sıklıkla taklit ediliyor. Bazı taklitleri gerçeğinden ayırmak çok zor ve bunları eczanelerde bile bulmak mümkün. Bazı sahte GH’ler hCG (gonadotropin) ampullerinin etiketleri değiştirilerek yapılıyor. Bu iki hormonun dış görüntüleri çok benzer olduğu için ayırt etmek imkansız.

Kullanılan GH’nin aslında hCG olup olmadığını anlamak için eczanelerde satılan hamilelik testleri kullanılabilir. Bu testler idrarda hCG olup olmadığını kontrol ediyorlar. GH kullanımına başladıktan bir kaç gün sonra yatmadan önce 3-4IU enjekte edip sabah uyanınca hamilelik testi kullanılıyor. Test hamile olduğunuzu gösteriyorsa demek ki sahte GH kakalamışlar :)

Bir ilave; somatropin şişesindeki toz kuru bir disk şeklinde olmalı. Toz halinde ise sakın almayın.


KAYNAKLAR
718- Treatment of pituatry dwarf with hGH. Raben MS. J Clin Endocrinol Metab 18:901-903 1958

719- Long term mortality ın the USA cohort of Pituatry derived GH recipients. J. Pediat 144:430-436

720- Pioneering recombinant GH manufacturing; pounds produced per mile of height. J Pediat 131:55-57

721- Production of authentic recombinant Somatropin. Linda Fryklund. Acta Paediatrica Volume 76 issue s331 page 5-8, January 1987

722- 5 year follow up of GH antibodies in GH deficient children treated with recombinant GH. G Massa et al. Clin Endocrinol 38(2) 137-42 (Feb 1993)

723- Identification of an insulin responsive element in the promoter of the human gene for IGF binding protein-1 J Biol Chem 268:17063-68; 1995

724- Evidence supporting a direct suppressive effect of GH on serum IGFBP-1 levels. Experimental studies in normal, obese and GH deficient adults. GH and IGF research 9:52-60, 1999

725- GH enduced increase in serum IGFBP-3 level is reversed by AAS in substance abusing power athletes. Clin Endocrinol (Oxf)

Kullanıcı avatarı
1996oktay1907
VIP
VIP
Mesajlar: 1225
Kayıt: Ocak 24th 2012, 08:40
Konum: İstanbul

Mesajgönderen 1996oktay1907 » Haziran 19th 2012, 12:34

Kemal abi çok güzel bir çeviri olmuş

Bir soru sormak istiyorum bir tane kitap var özer baysaling e ait adı sporda her yönü ile doping bu kitapta yazılanlarla hemen hemen aynı şeyler yazıyor tabi bazı farkları var ama o kitaba güvenip okuyabilirmiyiz bir bilginiz varmı bu konuda acaba ?

srht dmrs
VIP
VIP
Mesajlar: 5716
Kayıt: Nisan 26th 2008, 23:41
Konum: İSTANBUL / Esenler

Mesajgönderen srht dmrs » Haziran 19th 2012, 15:23

Özer Baysaling veya Zülküf Turan' ın kitapları güvenilir kaynaklar değil.

Kemal hocam ellerin dert görmesin.

Kullanıcı avatarı
1996oktay1907
VIP
VIP
Mesajlar: 1225
Kayıt: Ocak 24th 2012, 08:40
Konum: İstanbul

Mesajgönderen 1996oktay1907 » Haziran 19th 2012, 16:01

Tamam o zaman orada yazılanları dikkate almıyacağım bundan sonra

Lunasis
Üye
Üye
Mesajlar: 142
Kayıt: Kasım 30th 2011, 17:48
Konum: munih

Mesajgönderen Lunasis » Haziran 19th 2012, 18:26

Emege saygi.yardim ve bilgilendirme icin tesekkurler


“Steroidlerin ZARARLARI” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

cron