Tavuk da Hormon Varmı

Egzersizler anatomi kas gelişimi vesaire.

Moderatör: murat tahan

Kullanıcı avatarı
murat tahan
forumdostu
forumdostu
Mesajlar: 489
Kayıt: Şubat 19th 2007, 16:36
Konum: new yorker
İletişim:

Tavuk da Hormon Varmı

Mesajgönderen murat tahan » Mayıs 13th 2013, 05:41

Tavuklar “yiyerek” hızlı büyüyor

Piliçlerin nasıl olup da bu kadar hızla büyüdüğü sorusunun yanıtı, “meçhul” değil.
Daha da önemlisi, piliçlerin beslenmesi tamamen bilimsel bir yaklaşımla gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle piliçlerin nasıl hızlı büyüdüğü sorusuna verilen gerçek yanıtı bir değil, “birçok” olumlu bilimsel faktör belirliyor:
On yıllardır yapılan bilimsel ıslah çalışmalarının bir sonucu olarak, civcivlerin büyüme hızının artması, hayvan besleme bilimindeki gelişmeler,
Ayrıca,


1734 sayılı “Yem Kanunu ve Yem Yönetmeliği” hükümlerine göre yemler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince sürekli denetime tabi tutuluyor.
Üstelik ülkemizde kullanımına izin verilen yem katkılarına ilişkin yönetmelik; Avrupa Birliği’nde uygulanan yönetmeliğin tamamen aynısı.
Hayvan ıslahındaki ve yem sektöründeki gelişmelere bağlı olarak piliçler, 42-45 gün gibi kısa sürelerde 2-2,5 kg ağırlığa ulaşıyor...Ve bütün dünyada da ekonomik piliç üretimi için gereken süre aynı.

Tavukta hormon kullanılmıyor

Avrupa Birliği ülkeleri de dahil, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de tavuk üretiminde hormon kullanılmıyor. Çünkü;
Hormon kullanımı; yasak olduğu gibi, ekonomik açıdan da rasyonel değil.
Türkiye’de hormon üretimi yok ve hormon ithali de yapılmıyor.
Hormon ucuz bir madde değil; kullanımı halinde üretim maliyetleri birkaç kat artacaktır.
Tavuklara hormon verilmesi pratik olarak da mümkün değildir. Yem katkısı şeklinde yapılacak hormon uygulamalarından sonuç alınamadığı bilinmektedir.
Uygulamanın sonuç yaratması için; hormonun cinsiyete göre, doğrudan hayvanın organizmasına verilmesi gerekmektedir. Bu da dişi ve erkeğin kalabalık ortamlarda birlikte büyütüldüğü kanatlı hayvanlar için pratik olarak mümkün değildir. On binlerce hayvanın tek tek elden geçirilmesi ve enjeksiyona tabi tutulmasının imkânsızlığı ortada.
Türkiye’de yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hormon kullanımına bugüne kadar rastlanmamış, bu konuda tek bir vak’a rapor edilmemiştir.
“Genetiği Değiştirilmiş Tavuk” yok
Dünyada ve Türkiye de “genetiği değiştirilmiş tavuk” diye bir kavram yoktur.
Genetik yapının değiştirilmesi işlemi, tüm hayvan türlerinin beslenmesinde kullanılan mısır, soya gibi tarımsal ürünlerin ekildikleri alanda zararlı bitkilere ve böceklere dayanıklılıklarını arttırmak, besin değerlerini yükseltmek ve birim alandan daha fazla ürün elde etmek amacıyla kullanılan biyoteknolojik bir metottur.
Söz konusu teknolojinin kullanılmasını kontrol altında tutmak amacıyla temmuz 2002 tarihi itibariyle “Birleşmiş Milletler Cartegena Biyogüvenlık Protokolü” Türkiye ve AB ülkelerinin de içinde bulunduğu 100 ülke tarafından imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu protokolün ülke içindeki uygulamalarını kurallara bağlayan “ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASA TASLAĞI “ AB ülkelerinin sırasıyla 18 ve 15 Nisan 2004’de uygulamaya koyduğu 1829/2003 ve 1829/2003 nolu yönetmeliklerine paralel olarak çok yakında ülkemizde de yürürlüğe girecektir.
Önemli olan nokta, AB ülkelerinin yakın bir tarihte yürürlüğe koyduğu kanun ve yönetmeliklerle, GDO ürünlerinin yem hammaddesi olarak kullanımına yasak getirmemesi ve sadece ürün izleme programı çerçevesinde etiketleme zorunluluğu getirmesidir.

Kaynak:
http://www.sagliklitavuk.org/index.php/cPath/384_415





Tavukta Hormon Var Mı?

Tıpkı sera ürünlerinde olduğu gibi tavukta da herhangi bir amaç için kesinlikle hormon kullanılmamaktadır.Gerek sera ürünleri gerekse tavukta hormon konusunda şu gerçek net bir şekilde bilinmelidir; ülkemizde hormon üretimi, ithalatı ve kullanımı yasaktır.
Hormon, bitkisel ve hayvansal üretimde kullanılamayacak kadar pahalıdır.
Ülkemizde tüketiciyi tavuk konusunda en tedirgin eden nokta bunların 40-45 günde nasıl kesilecek kadar büyüyebildikleri konusudur. Bu sorunun cevabı için tavukçuluğun tarihsel gelişimini kısaca gözden geçirmek gerek. Türkiye’ye 1950’lerde yeni tavuk ırkları getirilmiştir. Bunlar saf ırklardı. Onlarca yıl süren ıslah çalışmaları sonrası verimi yüksek hibrit ırklar geliştirildi. Bunun yanında yem sanayi ilerledi. Günümüzde civcive başka, pilice başka, etçi tavuğa başka, yumurtacı tavuğa başka yemler üretilmektedir. İlker kümeslerin yerine artık modren kümesler inşa edilmektedir. Etkili aşılar geliştirildiği için tavuklar eskisi kadar hastalıklardan etkilenmemekte ve ölmemektedirler.Tavukların Tavukların 40-45 günde kesime gelebilmeleri bu gelişmeler ve değişimlerle sağlanmıştır.
Tavukta hormon kullanılmamaktadır. Ancak, antibiyotik kullanımı mevcuttur.
Bakterilerde direnç geliştirdikleri için birçok antibiyotiğin kullanımı artık yasaklanmıştır. Günümüzde iki antibiyotik yalnızca koruyucu olarak kullanılmaktadır . Kullanılan antibiyotiği kesime 5-7 gün kala kesmek gerekiyor. Bu süre içinde ilaç tavuğun bünyesinden atılabilmektedir. 2001 yılında bu yana Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kalıntı izleme programı çerçevesinde birçok analiz yapmıştır ve piliç etinde ilaç kalıntısına rastlanmıştır.
Türkiye tavukçuluğu Avrupa Birliği’ndeki tavukçuluğun daha önündedir.Çünkü, bizdeki tesisler son teknolojiye göre yapılmıştır. AB’dekiler ise 20-30 yıl öncesinin teknolojisine sahiptir. AB ülkelerine ihracat yapabilecek çok sayıda tavukçuluk şirketimiz bulunmaktadır.
Tüketicinin tavuk konusunda asıl dikkat etmesi gerek konu kaliteli firmaların ürününü, hijyen şartlarını yerine getiren ve soğuk zinciri devam ettirebilecek kapasitedeki alışveriş noktalarından almaya özen göstermesi olmalıdır.

“Vücut Geliştirme Makaleler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir