Gobeklere Veda

Egzersizler anatomi kas gelişimi vesaire.

Moderatör: murat tahan

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Gobeklere Veda

Mesajgönderen Kemal Siren » Eylül 12th 2011, 14:45

Kilo vermek, daha dogrusu, yag yakmak isteyenler ne yapmali? Diyet yapacak tabii ki de nasil bir diyet? Degisik ve birbiriyle celisen cok sayida diyet dolaniyor ortalikta. Her hafta bir “uzman” gecen hafta tavsiye edilen yiyeceklerin aslinda toplu olumlere yol acacagini soyluyor. “Et kotudur, yok hayir yag yememek lazim, her hastaligin sorumlusu karbonhidratlar” diyen uzmanlardan hangisine inanalim? Secmek lazim, cunku hepsine inanirsak acliktan olecegiz.

Daha da kafa karistirmak icin bir ornek; Amerikali bir profesor sadece cukulata-sekerleme vs yiyerek ama az kalori alarak 12kg kaybetmis ve diyet oncesi-sonrasi yapilan testlerde saglikli gelismeler gorulmus. Bu tabii ki bilimsel bir veri degil ama konu hakkinda cok dusundurucu.
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/0 ... index.html

Beslenme meselesine daha gercekci ve kendimizi fazla korkutmadan, depresyona girmeden bir baksak?
Saglikli yasamak ve sisman olmamak icin gerekli olan nedir?
Hakkinda yeterince veri olan ortak payda hangisi?


[align=center]*********[/align]


Insan vucudu cok degisik kosullara uyum saglayabiliyor. Degisik iklimlere, degisik gidalarla beslenmeye gayet rahat adapte oluyor. Soguk iklimlerde yasayan topluluklar (Eskimolar vs) neredeyse hic karbonhidrat yemeden ve sadece et-yag ile beslenerek gayet saglikli yasiyorlar. Bunun tam tersine, 2. dunya savasi sonrasi Japonyasinda hemen hemen hic yag yemeden, az protein ve bol karbonhidratli beslenerek yine saglikli-uzun yasandigi gozlemlenmis. Bu ikisinin arasi olan Akdeniz diyetiyle de uzun ve guzel yasaniyor. Ne anliyoruz o zaman? "En iyi beslenme sekli" diye bir sey yok galiba.

Her ne yerse yesin, uzun ve saglikli yasayan topluluklarin ortak ozellikleri incelendigi zaman, hepsinin de ihtiyaclarindan cok kalori almadiklarini goruyoruz.

Demek ki; yag kaybetmek ve saglikli olmak icin ne diyeti yaptiginiz o kadar onemli degil. Muhim olan ihtiyacinizdan daha fazla kalori almamak.


[align=center]********[/align]


Peki kalori alimini nasil azaltabiliriz? Ilk once insanlarin neden ihtiyaclarindan fazla kalori aldiklarini tespit etmek lazim. Boylece alinacak onlemlere odaklanabiliriz.

Bence onemli olan ana basliklar;

1-Karbonhidrat metabolizmasi problemi
Bir cok insan asiri karbonhidrat aldigi zaman problemler yasiyor. Fazla insulin salinimi, insulin hassasiyetinin azalmasi ve sonuc olarak da siddetli aclik hissi. Insulin kan sekerini dusurdugu ve beyinin glukoz ihtiyaci karsilanamadigi icin vucut alarma geciyor (aclik) ve birey durmadan yemek istiyor. Insulin yuksek oldugu icin yaglar enerji olarak kullanilamiyor.

Aniden kana yuksek miktarda seker karismasini onlemek icin;
(a)yogun karbonhidrat iceren gidalardan uzak durmak,
(b)hizli kana karisan karbonhidratlardan uzak durmak,
(c)karbonhidratli gidalari az miktarda ve baska gidalarla beraber yemek (yagli ve/veya proteinli gidalarla beraber yemek) ve boylece hazmi yavaslatmak,
(d)ketosis tipi beslenmek (-0- karbonhidrat)
denenebilir.

2-Keyif
Cok ucuza tadi cok guzel ve hazirlamadan yenilebilen bir cok urun var. Tatlilar, tuzlular, ne isterseniz emrinize amade. Bu tip “hizli” yiyecekleri kendimize yasak etmek mantikli. Boylece, yemek istedigimiz zaman biraz ugrasmamiz ve zahmet cekmemiz gerekecek ve sadece hazirladigimiz besinleri yiyecegiz. Eski gunlerdeki gibi.

3-Miktar
Tokluk hissi doyduktan 10-15dk sonra ortaya cikiyor. Boylece ihtiyacimiz oldugundan daha fazla yiyoruz. Ogunleri kucuk tutmak ve yavas yemek-cok cignemek bu bakimdan iyi. Asagi yukari bir hafta icinde mide kuculuyor ve eziyet kalmiyor.

4-Kendini tanimak
En onemlisi bu bence. Herkesin metabolizmasi ve karakteri biraz farkli.
-Bazilari karbonhidrat yemeden doymazken (leptin’e hassas bireyler), digerleri az bile olsa karbonhidrat yedikleri zaman aclik-halsizlik cekiyorlar.
-Bazi insanlar az miktarda her seyi yiyebiliyorlarken digerleri bazi gidalari yasaklamazlarsa (cukulata mesela) az yemeleri mumkun degil. Bu ikinci tur insanlar (bendeniz) 1 cukulata yedikleri zaman krize girip kutuyu bitirmek zorunda kaliyorlar. Bu tip muptelasi oldugunuz yiyecekleri hayatinizdan cikariniz.
-Bazilari gun boyu cok sayida kucuk ogunler yiyip mutlu oluyorlar, bazilari ise gun boyu yemeyip sadece aksam yerlerse kendilerini daha iyi hissediyorlar. Bunun tam tersi de mumkun; buyuk bir kahvalti, sade bir ogle yemegi ve aksam yememek. Veya rahat ettiginiz, akliniza yatan ve sosyal hayatiniza uygun herhangi bir beslenme temposu takip etmek. Ve ilelebet buna sadik kalmak.

5-Diyet yaparken cekilen eziyet
Cogunluk diyet yapmaktan (az kalori almaktan) nefret ediyor cunku butun gun aclik-yeme hayali-bas agrisi-yorgunluk cekiyor. Yine kendimizi taniyarak bizim icin en az eziyetli diyeti tespit etmek lazim. Zaten disiplin en cok diyetin ilk haftasi gerekli, sonra hem vucut hem psikoloji uyum sagliyor ve diyet iskence olmaktan cikiyor. Kendimizi korkutmadan, iyi hissederek devam ettirebilecegimiz bir beslenme tarzi secelim. Ayrica hep kendimize diyet sayesinde daha hos gorunecegimizi ve daha saglikli olacagimizi hatirlatalim. Bir nevi oto-hipnoz sacmaligi..


Ornekler sonsuz. Ana fikir ise kendimize uygun bir metod bulup aldigimiz toplam kaloriyi mumkun oldugunca azaltmak. Tabii ki bunu yaparken ihtiyacimiz olan besinleri de temin etmek. Bundan sonra da “uzman”larin her gun degisen uyarilarini fazla kafaya takmamak ve mutlu yasamak.

Kullanıcı avatarı
Shotokan
VIP
VIP
Mesajlar: 946
Kayıt: Kasım 7th 2007, 00:13

Mesajgönderen Shotokan » Eylül 12th 2011, 15:02

Güzel bir yazı Ksiren, Müsadenle atladığın önemli bir nüansa temas etmek isterim.

Tembellik...!

Her türlü yemeği yemek mümkün ama asıl sorun tembellik işte, fastfood-kola yemek varken kim uğraşacak çeşit çeşit yemekle? Kişiler beslenme kadar yemek yapmaktan,uğraşmaktan da zevk almalı.Bunu bir zahmet, angarya değil zevk,hobi,eğlence olarak görmeli. İşte asıl o zaman sonuç alırlar.

magicarzouz
VIP
VIP
Mesajlar: 1244
Kayıt: Ocak 25th 2010, 21:32
Konum: İstanbul

Mesajgönderen magicarzouz » Eylül 12th 2011, 17:26

Süper bir yazı.Göbek problemi olanlar mutlaka okumalı.Uzağa gitmeye gerek yok..

Hazır konu buralara gelmişken, eriyen göbeği şekillendirme yani six pack ile bir makale de fena olmaz.Nasıl çıkaracağız bu baklavaları : )) Önümüzdeki günlerde umarım Ksiren'in kaleminden six pack yazısı okuyabiliriz..

Kullanıcı avatarı
biyologcem
VIP
VIP
Mesajlar: 4729
Kayıt: Mayıs 5th 2009, 10:00
Konum: istanbul

Mesajgönderen biyologcem » Eylül 12th 2011, 20:12

yine döktürmüşsünüz hocam.ellerine sağlık.
hocam karatay diyetini inceledinizmi.prof bir bayan.kendisi kardiyolog.kalori hesabı yapmadan yağ protein vb doyana kadar yiyin,az ama sık sık yerine dolu dolu yenen az öğünleri tercih edin (öğünler arasında 4-5 saat olsun ki leptinin salgılanmasına musade edin diyor)karbodan uzak durun tarzında konulara değiniyor.bunlar bize yabancı değil.insanın yağlanmasında en büyük etken olarak insülin direncini sorumlu tutuyor. vs vs

Kullanıcı avatarı
TRUST
VIP
VIP
Mesajlar: 8553
Kayıt: Temmuz 30th 2007, 16:14
Konum: Ankara

Mesajgönderen TRUST » Eylül 13th 2011, 09:04

Diyet yaparken çekilen eziyet ben de olmuyor vücut zamanla zaten biraz açlığa adepte oluyor ama en önömlisi diyeti de ağırlık ve kardiyo ile desteklemek. Örnek vereyim:

Bazal Metabolizması 2000 kcal olan bir kişi hiç spor yapmadan aldığı kalori miktarını 1750-1800 e çekerse kilo vermeye başlar ve kaçınılmaz olarak açlık hissi çekecektir.
Ama bunu yapmak yerine günde 2.200 kalori alıp ağırlık ve kardiyo ile 500 kcal yakıp diyet bu şekilde desteklenirse bu çok daha yararlı olacaktır. Çünkü 2200 kalori ile vücut için gerekli enerji ve protein desteği almış olacaktır. Sonuçta 2200-500 = 1700 kcal net elinde kalori fazlası kalacak bazal metabolizması 2000 olduğuna göre yine de 2000 -1700 = 300 kcal lık bir açık kalacaktır bunun yanında ağırlık ve kardiyo yaptığı için metabolizması daha uzun süre hızlı çalışabilecektir bu da yağ yakımının daha da hızlandıracaktır.

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Eylül 13th 2011, 14:27

Shotokan yazdı:.....atladığın önemli bir nüansa temas etmek isterim.

Tembellik...!

Her türlü yemeği yemek mümkün ama asıl sorun tembellik işte, fastfood-kola yemek varken kim uğraşacak çeşit çeşit yemekle? Kişiler beslenme kadar yemek yapmaktan,uğraşmaktan da zevk almalı.Bunu bir zahmet, angarya değil zevk,hobi,eğlence olarak görmeli. İşte asıl o zaman sonuç alırlar.
Benim 2 numarali "Keyif" basliginda bahsetmek istedigim buydu. Ama "Tembellik" meseleyi cok daha iyi anlatiyor.

"Tembellik ederek hazir gidalara yonelmemek kendi hazirladiginiz gidalardan keyif almayi ogrenmek" demek daha dogru olurdu herhalde.

Tesekkurler..

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Eylül 13th 2011, 14:36

magicarzouz yazdı:...Hazır konu buralara gelmişken, eriyen göbeği şekillendirme yani six pack ile bir makale de fena olmaz.Nasıl çıkaracağız bu baklavaları : )) Önümüzdeki günlerde umarım ...... six pack yazısı okuyabiliriz..
Bence cok basit sekilde ve kisa antrenmanla calistirilmali. Hemen hemen herkesin yanlis calistigini dusunuyorum. Forumda bu konuda cok defa fikir beyan etmistim zaten, madem ilgi cekiyor derleyeyim toplayayim bir kac ukalalik edeyim..

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Eylül 13th 2011, 14:49

biyologcem yazdı:.....Kemal karatay diyetini inceledinmi. prof bir bayan. kendisi kardiyolog. kalori hesabı yapmadan yağ protein vb doyana kadar yiyin, az ama sık sık yerine dolu dolu yenen az öğünleri tercih edin (öğünler arasında 4-5 saat olsun ki leptinin salgılanmasına musade edin diyor) karbodan uzak durun tarzında konulara değiniyor. bunlar bize yabancı değil. insanın yağlanmasında en büyük etken olarak insülin direncini sorumlu tutuyor. vs vs
Karatay diyeti kitabini okumadim ama hakkinda duyduklarim kadariyla bildigimiz ketosis diyeti gibi. Bendeniz zaten uzun zamandir ketosis diyetini pek takdir ediyorum.

Leptin tokluk hissi veren bir hormon ve daha cok karb yedigimiz zaman salgilaniyor. Ketosis diyeti yapanlarda kronik olarak dusuk. Ama ketosis yapanlar hic aclik cekmiyor. Cunku, tokluk hissi veren ve yag yedikce salgilanan baska hormonlar da var. Yani leptin o kadar da onemli degil. Hatta obeslerde leptin cok yuksek olmasina ragmen yaziklar hep aclik cekiyorlar. Leptin hassasiyetini kaybettikleri ileri suruluyor falan filan. Dolayisiyla da Karatay diyetinin leptin tavsiyelerinin mantigini anlamadim..

Ketosis diyeti yaparken de yaglarin yakilmasi ancak harcanandan daha az kalori alarak mumkun. Ilk baslarda diyete adapte olana kadar kaloriye dikkat etmemek iyi fikir ama 1 ay sonra falan yenilenler azaltilirsa (ki aclik olmadigi icin bu cok kolay) sonuclar daha da etkileyici olur. Bence.

Bir de ketosis herkese uygun degil. Ben mesela cok yavas kilo kaybediyorum. Bazilarinin karakteri-sosyal hayati bu kadar kisitlamayi kaldirmayabilir. Bir de nispeten pahali bir diyet bu. Maddi durum uygun degilse imkansiz.

Bu sebeplerle zaten "herkes icin ideal olan bir diyet yok" diyorum. Maksat gerekli makro-mikro gidalari temin ederek kaloriyi azaltmak.

Kullanıcı avatarı
Kemal Siren
VIP
VIP
Mesajlar: 4633
Kayıt: Ocak 9th 2009, 11:08

Mesajgönderen Kemal Siren » Eylül 13th 2011, 14:59

TRUST yazdı:Diyet yaparken çekilen eziyet ben de olmuyor vücut zamanla zaten biraz açlığa adepte oluyor ama en önömlisi diyeti de ağırlık ve kardiyo ile desteklemek. Örnek vereyim:

Bazal Metabolizması 2000 kcal olan bir kişi hiç spor yapmadan aldığı kalori miktarını 1750-1800 e çekerse kilo vermeye başlar ve kaçınılmaz olarak açlık hissi çekecektir.
Ama bunu yapmak yerine günde 2.200 kalori alıp ağırlık ve kardiyo ile 500 kcal yakıp diyet bu şekilde desteklenirse bu çok daha yararlı olacaktır. Çünkü 2200 kalori ile vücut için gerekli enerji ve protein desteği almış olacaktır. Sonuçta 2200-500 = 1700 kcal net elinde kalori fazlası kalacak bazal metabolizması 2000 olduğuna göre yine de 2000 -1700 = 300 kcal lık bir açık kalacaktır bunun yanında ağırlık ve kardiyo yaptığı için metabolizması daha uzun süre hızlı çalışabilecektir bu da yağ yakımının daha da hızlandıracaktır.
Bahsettigim eziyet ozellikle diyete ilk basladigimizda oluyor. Ilk gunlerde disiplin gerekli. Sonra uyum saglayinca problem yok. Bir de kendine uygun olmayan bir diyet yapanlar bu eziyetten hic kurtulamiyorlar.

Cok dusuk kalorili, yuksek karbonhidratli, az yagli diyetlerde bu eziyetin devamli olmasi mumkun. Ketosis diyetinde aclik yok mesela, dolayisiyla kalori cok azaltilsa bile problem yok.

Antrenmanla kalori acigi hedeflemek iyi fikir ama (senin de belirttigin gibi) diyeti once saglam tutmak gerekli. 2000kcal alip 500kcal ilave yakmak tabii ki sonuc verecektir. Ama bence burada yine herkesin reaksiyonu farkli. Bazisi aerobik antrenman yapinca cok acikiyor mesela. Bu durum daha cok yuksek karb tipi beslenenlerde oluyor bence. Bazilarinda ise (ben) antrenman aclik hissini tamamen yok ediyor.

Eger aerobik antrenman diyet yapmayi zorlastiriyorsa bence hic yapmamaliyiz. Maksat en az eziyetle yaglardan kurtulmak. Ama problem yoksa devam..

tiskelet
BANLANDI
Mesajlar: 1747
Kayıt: Haziran 10th 2010, 16:31

Mesajgönderen tiskelet » Eylül 15th 2011, 14:33

Kemal abi; eline ve emeğine sağlık.

Yönetici rütben de hayırlı ve de uğurlu olsun..

İsteklere ben de katılıyorum. Karın kasları ne kadar dinlendirilmelidir, yapısal farklılıklar nelerdir, hangi tip idmanlardan hoşlanırlar, oblik/adonis kaslarını fazla hacimlendirmeden nasıl sıklaştırırız vs vs.. Hepsini bekliyoruz : )


“Vücut Geliştirme Makaleler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir