HAMILELIK VE SPOR

bayanlar icin diyet, etkili diyetler , diyet programları , mucize diyetler , diyet zayıflama, trendy diyetler

Moderatör: murat tahan

gürbüz
forumdostu
forumdostu
Mesajlar: 381
Kayıt: Eylül 14th 2007, 16:06

HAMILELIK VE SPOR

Mesajgönderen gürbüz » Ekim 11th 2007, 14:56

hamilelikte fiziksel aktivitenin zararlı oldugu söylenemez. istatistiklere gore düsüklerin % 80-85'inin genetik ve hormonal olduğu gösterilmektedir.
Günlük yaşamlarında hafif tempolu egzersizler yapan bayanların gebeliğinin rahat geçtiği, düşüklerin ve prematüre doğumların daha az görüldüğü ve doğumdan sonra çabuk toplandıkları tespit edilmiştir. Ağır olmamak kaydıyla kondisyon bisikleti yüzme gibi hafif tempolu sporlar anneye ve bebeğe yararlı olabilir. Ancak bebeğe zararlı olabilecek temas sporları tavsiye edilmez, uzak doğu, ve bünyeyi sarsan sporlar. aktiviteler ritmik ve aerobik nitelikte olmalı. Gebelik esnasında bayanın kondisyonunun iyi olması, doğumunun iyi olmasına yardımcı olur. Ayrica gebelik sorunları, sporcu bayanlarda, sporcu olmayanlara gore daha az görülmüştür.
Gebelikte düşük riskinin en fazla olduğu dönem ilk üç ay civarıdır. Bu dönemde aşırı faaliyet ve egzersizlerden kaçınmak gerekir. 28. haftadan sonra karının büyümesi sonucu iç organlara ve akciğere baskı ortaya çıkar ki bu durum performansı azaltıcı bir etkidir. Bazı sporcularda doğumdan sonra, doğumdan önceki döneme göre bir perforans artışı görülmüştür, bunun sebebi ise, hamililekte hormanal dengenin artmasi, degisik metabolizmalarin devreye girmesi metabolizmanin bebegi beslemek için daha hızlanması üretken olması, kuvvetlenmesinin faydası vardir. Ağır egzersizlere çocuk sütten kesildikten sonra pelvis ve karın kasları kuvvetlendirildikten sonra devam edilmelidir.

prematüre : 37 haftanın altında ve genellikle 1.600 - 1.900 gram arası bir düşük doğum kilosu ile doğan bebeklere prematüre bebek denir. Gebelik yaşına göre 3’ e ayrılırlar; 24-31 hafta arasında doğanlar ileri derecede prematüre, 32-35 hafta arasında doğanlar orta derecede prematüre ve 36-37 hafta arasında doğanlar ise sınırda prematüre olarak sınıflandırılmışlardır. Prematüre bebeklerin yaklaşık üçte ikilik bir çoğunluğu sınırda prematüre bebeklerdir.

Plasentayı etkileyen dolaşım bozuklukları, annedeki bazı rahatsızlıklar, rahimdeki birtakım bozukluklar ya da fetusun kendine ait hastalıkları prematüre doğuma neden olabilmektedir.

Annenin yaşı, iki hamilelik arasındaki iki seneden az zaman dilimi, yetersiz beslenme, hamile iken gerekli kontrollerin ve bakımların yapılmaması, hipertansiyon, enfeksiyonlar, kalp, böbrek ya da damar hastalıkları gibi ciddi hastalıklar, sigara ve uyuşturucu kullanımı anneden kaynaklanabilecek prematüre doğum nedenleridir.

Doğuma kadar bebeğin beslendiği plasenta yapısındaki bozukluklar, yerleştiği yerin uterusun alt kısımlarında olması, ya da erken ayrılması, genellikle kan uyuşmazlığına bağlı olarak görülen hidrops fetalis, çoğul gebelikler ya da bebeğin fetal anomalisi de prematüre doğum etkenidir.

Prematüre bebeklerin ciltleri şeffaftır, ve rahatlıkla damarlar cilt üzerinden görülebilir. Prematüre bebekte kahverengi yağ dokusu bulunmadığından, vücut ısısını koruma yeteneği yoktur. Cildi lanugo adı verilen yumuşak tüylerle kaplı olabilir. Cinsiyet karakteri tam olarak gelişmemiş olabilir. Kas ve sinir gelişimini tamamlamadığından dolayı, birçok refleks kayıp olabilir. Nefes kuvveti yetersiz olduğundan çok az ağlaması ya da hiç ağlamaması da mümkündür. Bazen prematüre apnesi şeklinde de adlandırılan solunumun durduğu durumlar yaşanabilir.

Ancak prematürelik geçici bir durumdur, ve genelde sınırda prematüre doğan bebekler normal doğum yaşlarına (kırk haftalık gestasyon yaşı) geldiklerinde yenidoğanlara oldukça benzerler. Yaşıtlarını gerçek anlamda yakalayabilmeleri için ise çoğu bebekte 1. yaşın sonlarına gelmeleri gerekmektedir.

“Bayanlara Özel” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir