Mesajgönderen MettÇK » Eylül 13th 2014, 20:16
Bu arada kaliteli karbonhidratların neye göre-kime göre kaliteli olduğunu ve bunlara neden kaliteli karbonhidrat denildiğini de yazayım,
Gelişimimiz, beslenmemiz ve kilo alımımız için olmazsa olmaz olan karbonhidratlar, vücutta enerji üretimi, kas toparlanması, yağ üretimi (kilo alma) gibi görevleri yerine getirir.
Kilo alımındaki prensibi, kandaki insülini yükselterek yağlanma sağlamaktır.
Ancak hızlı kana karışan karbonhidratlar tükettiğimizde insülini hızlı bir şekilde tetikler ve dengesiz-çirkin yağlanma sağlarlar, bu karbonhidratlara ''Kalitesiz karbonhidratlar'' diyoruz. Örn: Beyaz unlu mamüller, beyaz şeker, meyve suyu vs. gibi
Kana yavaş karışan karbonhidrat şekerleri ise kalitesiz karbonlar gibi insülini hızlı bir şekilde tetiklemez, nispeten yüksek bir seviyede sabit olarak tutar bunun nedeni bu gıdaların sindirim ve kana karışma hızının daha yavaş olmasıdır bu özelliğini işlenmemiş yani lifli-posalı olmasına borçludur, dengeli kilo alımı için en uygun karbonhidratlar bunlardır, bunlar ''Kaliteli karbonhidrat''lardır.
Yani bir karbonhidratı ''kaliteli'' yapan şey, glisemik indeksinin düşük olmasıdır.